AMSTERDAM - Zeker vijftien mensen zijn donderdag om het leven gekomen door een bomaanslag in een café in de Marokkaanse stad Marrakesh.

Onder de doden zijn vijf Marokkanen, zes personen met een Frans paspoort en nog vier andere buitenlanders, zo meldde de staatstelevisie in Marokko. De autoriteiten vermoeden dat de aanslag is uitgevoerd door een zelfmoordenaar.

Over de nationaliteiten van de laatste vier buitenlandse slachtoffers werden geen mededelingen gedaan. De Marokkaanse minister van Communicatie Khalid Naciri sprak van een ''terreurdaad'' in café-restaurant Argana.

De horecagelegengheid is gevestigd aan het centrale plein Djemaa el Fnaj, dat zeer populair is bij toeristen, mede vanwege het dakterras, dat een zeer fraai uitzicht biedt over de omgeving.

Artsen in Marrakesh meldden dat 23 mensen dusdanig gewond zijn geraakt door de explosie, dat ze in ziekenhuizen moesten worden opgenomen. Achttien gewonden zouden uit het buitenland afkomstig zijn.

Sarkozy

Nicolas Sarkozy, de president van Frankrijk, sprak in een reactie van een ''godvergeten, wrede en laffe'' terreurdaad. De Marokkaanse regering veroordeelde het geweld ook in scherpe bewoordingen.

Koning Mohammed van Marokko heeft opdracht gegeven voor een ''snel en transparant onderzoek'', zo meldde de BBC. De vorst eiste dat het publiek volledig wordt geïnformeerd over de bevindingen van de onderzoekers.

De Marokkaanse autoriteiten meldden in eerste instantie dat zich waarschijnlijk een gasexplosie had voorgedaan in het pand. De gevel van het café-restaurant werd door de ontploffing volledig weggeblazen. Later werd het vermoeden uitgesproken dat een extremist zichzelf had opgeblazen in de horecagelegenheid.

Toeristische trekpleister

Het Djemaa el Fna-plein in Marrakesh is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Marokko. Het levendige plein, dat donderdag het toneel was van de terreuraanslag, heeft een centrale ligging en staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het plein wordt doorgaans scherp bewaakt door de politie. De autoriteiten proberen er alles aan te doen om Djemaa el Fna veilig en aantrekkelijk voor toeristen te houden. Zoals donderdag bleek, slagen ze daar niet altijd in.

De laatste grote terreuraanslag door radicaalislamitische militanten in Marokko had in 2003 plaats in Casablanca. Toen kwamen 45 mensen om het leven.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Explosie Marrakesh