BIRMINGHAM - Door aanhoudend noodweer zijn in het zuiden van de Verenigde Staten binnen een etmaal zeker zeventig mensen om het leven gekomen.

Alleen al in de zuidelijke staat Alabama vielen 45 doden door zware stormen. Dat meldden Amerikaanse autoriteiten donderdag.

De stad Tuscaloosa in Alabama werd getroffen door een tornado. Volgens burgemeester Walter Maddox decimeerde het natuurgeweld de infrastructuur in zijn plaats. De tornado ''vaagde letterlijk vele huizenblokken van de stad weg", aldus Maddox.

President Barack Obama heeft Alabama federale hulp beloofd en de noodtoestand is uitgeroepen.

Reddingsacties

Ook in de staten Arkansas, Tennessee, Kentucky, Missouri, Mississippi en Oklahoma werd de noodtoestand afgekondigd. De gouverneurs van de staten hebben de hulp van het leger ingeroepen voor reddingsacties en opruimwerkzaamheden.

Het zuiden van de VS wordt al de hele week geteisterd door hevig noodweer, dat gepaard gaat met tornado's en overvloedige regenval. De ravage is enorm en tientallen mensen kwamen om.

Elektriciteit

In grote delen van het getroffen gebied is de elektriciteit uitgevallen doordat hoogspanningsmasten zijn omgewaaid. In een kerncentrale in Alabama zijn uit voorzorg alle drie reactoren uitgeschakeld.

Twee weken geleden trok ook al een groot stormgebied een spoor van verwoesting door een groot aantal staten in het midden en westen van de VS. Daarbij kwamen bijna vijftig mensen om het leven.

infographic vs

Noodweer VS