WASHINGTON - Ook al zijn deze week documenten openbaar geworden over de gevangenen op de marinebasis Guantanamo Bay, niet iedereen kan ze gebruiken.

De advocaten van de ruim 170 gedetineerden mogen de stukken van onthullingssite WikiLeaks bijvoorbeeld niet inzien, stelt het Amerikaanse ministerie van justitie.

De Amerikaanse overheid beschouwt de documenten nog steeds als geheim, ook al kan iedereen ze met een druk op de knop op internet vinden. Advocaten mogen de documenten alleen inzien en delen met derden na toestemming van de overheid.

Pas als Washington vindt dat ze geen gevaar meer vormen voor de nationale veiligheid, worden de stukken vrijgegeven, aldus het ministerie.

Geheim

Dat het geheim beschouwen van inmiddels openbare documenten tot rare situaties kan leiden, beschreef de krant The New York Times woensdag. Een verslaggever die samen met een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken op een panelbijeenkomst verscheen, kreeg het advies geen dia’s van de documenten te laten zien. De ambtenaar zou er niet naar mogen kijken.

De documenten die deze week zijn gepubliceerd, bevatten onder meer gegevens die de gevangenen zouden kunnen ontlasten. Zo blijkt uit de stukken onder meer dat bewijs tegen sommige Guantanamo-verdachten afkomstig is van andere verdachten op de basis, of ronduit dun is.