KABUL - De schietpartij van woensdagmorgen op de militaire luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft aan negen Amerikanen het leven gekost. Het gaat om acht militairen en een burger, zo meldde het ministerie van Defensie in de Verenigde Staten.

De internationale troepenmacht ISAF, die onder leiding staat van de NAVO, had eerder op de dag al gemeld dat acht buitenlandse militairen en een burger met een niet-Afghaans paspoort waren gestorven tijdens de schietpartij. Over hun nationaliteit werden toen nog geen mededelingen gedaan.

Volgens verklaringen van de ISAF en het Afghaanse ministerie van Defensie raakten een piloot van de Afghaanse luchtmacht en de buitenlandse militairen verwikkeld in een vuurgevecht. De aanleiding voor het incident is onbekend.

De militaire luchthaven is het hoofdkwartier van de Afghaanse luchtmacht en ligt naast de internationale luchthaven van Kabul.

Incidenten

De schietpartij volgt op een aantal incidenten waarbij Afghaanse militairen of agenten op hun buitenlandse opleiders schoten. Soms ging het om doorgedraaide rekruten en soms waren het opstandelingen die in de Afghaanse veiligheidsdiensten waren geïnfiltreerd.

Zo schoot een Afghaanse grenswacht eerder deze maand twee buitenlandse militairen dood tijdens een trainingsmissie in de noordelijke provincie Faryab. In februari vonden drie Duitse soldaten de dood toen een Afghaanse militair het vuur op hen opende in het noorden van het land.