CAIRO - De Palestijnse beweging Fatah van president Mahmoud Abbas en rivaal Hamas zijn het eens geworden over de vorming van een interim-regering. Dat hebben beide partijen woensdag in Caïro bekendgemaakt.

Binnen een jaar volgen verkiezingen, aldus een zegsman van Abbas. Een woordvoerder van Hamas zei dat er volledige overeenstemming is bereikt over ''alle geschilpunten''.

De gesprekken in de Egyptische hoofdstad hadden plaats onder leiding van Murad Muwafi, de nieuwe chef van de Egyptische inlichtingendienst. Egypte bemiddelt al jaren tussen Hamas en Fatah, maar tot dusver zonder resultaat.

Hamas en Fatah liggen sinds de jaren negentig met elkaar overhoop. De zaak escaleerde in 2007 toen Hamas met geweld Fatah uit Gaza verdreef.

Sindsdien regeert Hamas in de Gazastrook en bestuurt Abbas delen van de Westelijke Jordaanoever.

Abbas

Medio maart verklaarde Abbas ''in de komende dagen'' naar Gaza te zullen reizen voor overleg met Hamas om een einde te maken aan de verdeeldheid.

Daar is niets van terechtgekomen. Wel voerde hij later die maand voor het eerst in een jaar weer een gesprek met topfunctionarissen van de strengislamitische beweging Hamas.