WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdagochtend (plaatselijke tijd) een uitgebreidere versie van zijn geboorteakte vrijgegeven in de hoop een einde te maken aan de discussie over zijn afkomst.

Hij ging in een toespraak in op theorieën dat hij niet in de Verenigde Staten zou zijn geboren, wat vereist is om president van de VS te kunnen worden. Obama herhaalde te zijn geboren in de Amerikaanse staat Hawaii. Op de website van het Witte Huis is de akte te bekijken (PDF).

De laatste dagen was de discussie opnieuw opgelaaid. Verschillende vooraanstaande Amerikanen, zoals evangelist Franklin Graham en de Republikeinse vastgoedmagnaat Donald Trump, hebben nieuwe twijfels uitgesproken.

Obama heeft steeds gezegd dat hij in de Amerikaanse staat Hawaii is geboren. Deze staat heeft een gecertificeerde kopie van de geboorteakte verspreid. Ook de lokale kranten van 1961 meldden zijn geboorte. Toch beweren tegenstanders dat het niet waar is: volgens de zogenoemde 'birthers' zou hij geboren zijn in Kenia, het vaderland van zijn vader.

Aandacht

Obama toonde zich verbaasd en geïrriteerd door de aanhoudende discussie over zijn afkomst. De president liet weten dat hij nog veel belangrijke kwesties heeft op te lossen, en dat dat niet lukt als het debat over zijn geboorteplaats de aandacht blijft opeisen. ''We hebben geen tijd voor dit soort dwaasheid'', zei het staatshoofd.

Volgens Obama had het grote nieuwsverhaal de afgelopen dagen juist over de begroting en de economische problemen van de Amerikanen moeten gaan.

Olieprijs

''Iedereen lijdt onder de hoge olieprijs. We willen daarom overleggen tussen de partijen. Maar we kunnen niet werken als we worden afgeleid, elkaar beschimpen of dingen verzinnen. We hebben betere dingen te doen. Ik heb betere dingen te doen'', zo kapittelde Obama de journalisten.

Donald Trump gaf woensdagochtend zelf elders een persconferentie, waar hij verklaarde 'trots' te zijn dat hij heeft bewerkstelligd dat er eindelijk duidelijkheid is geschapen.

Lees reacties op de toespraak op Twitter via NUlive