
Europese Unie en Veiligheidsraad buigen zich over Syrië
''Alle opties liggen op tafel'', aldus een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton woensdag. Hij wilde niet zeggen welke sancties de EU mogelijk gaat afkondigen.
De zegsman benadrukte dat de unie de gewelddadige acties van het Syrische regime tegen zijn eigen bevolking al heeft veroordeeld.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag eveneens een speciale zitting over Syrië. Aanleiding is dat het Syrische leger hard optreedt tegen opstandelingen in de stad Deraa.
Bij de aanval in Deraa zijn minstens dertig doden gevallen, stellen activisten. In heel Syrië zijn volgens hen minstens 450 betogers omgekomen.
Ontwerpverklaring
Dinsdag circuleerde al een ontwerpverklaring voor de Veiligheidsraad, maar daarin werd nog niet met sancties gedreigd. De verklaring veroordeelde geweld tegen demonstranten en vraagt van Damascus het harde optreden tegen betogers te stoppen.
De VS en Groot-Brittannië overwegen wel sancties tegen Syrië.
Het verzoek voor de VN-zitting was ingediend door de Verenigde Staten, gesteund door tien Europese landen, Japan, Mexico, Zuid-Korea, Senegal en Zambia.
Ambassadeurs
Syrische ambassadeurs zijn in vijf EU-landen op het matje geroepen vanwege het geweld. Naast Frankrijk hebben het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje de ambassadeurs ontboden.
In een gesprek op dinsdag benadrukte Frankrijk fel tegen de gewelddadige onderdrukking van demonstranten te zijn.
Ook is verwezen naar een eerdere uitspraak van president Nicolas Sarkozy: ''Het geweld dat tegen de vreedzame demonstranten wordt gebruikt en waardoor honderden mensen zijn gedood, is onacceptabel."
De Syrische regering zet tanks en andere pantservoertuigen in tegen de opstandelingen.