'Verkiezingen komen te vroeg voor Egypte'

AMSTERDAM – De verkiezingen die in september in Egypte zullen worden gehouden, komen te vroeg voor veel politieke partijen. Dit is de vrees van mensenrechtenorganisaties in het land, zo meldt Oxfam Novib-directeur Farah Karimi aan NU.nl.

Karimi bezocht onlangs het land waar Hosni Mubarak na vele protesten op 11 februari zijn functie als president van het land neerlegde. Hiermee kwam een einde aan het autoritaire bewind dat dertig jaar heeft geduurd.

Volgens Karimi heerst er een enorme opluchting in het land, maar zijn de partners van de goede doelenorganisatie in het land ook bezorgd. “Er heerst ook veel negativiteit. Het hele apparaat van veiligheid is weggevallen. “

Onveilig

“Door degenen die Mubarak trouw zijn gebleven worden opzettelijk gevaarlijke situaties gecreëerd waardoor mensen zich onveilig voelen en zullen denken: onder Mubarak was het zo slecht nog niet.”

“Er is veel sektarisch geweld: de salafisten zijn hier heel actief geworden. Zij doen moslimbroeders gematigd lijken. “

Democratie

Dit biedt volgens de Oxfam-Novib directrice dan ook uitdagingen voor de komende verkiezingen. “Het is onze grote zorg dat nieuwe partijen ondergesneeuwd zullen raken. Het kost tijd om goede mensen te vinden voor nieuwe partijen. "

"We hebben te maken met jonge mensen die nooit een democratie hebben gekend. Zij willen niet dat hun revolutie gestolen wordt.”

Moslims

"De moslims hebben al een hele goede structuur en organisaties; die ze zullen inzetten tijdens de verkiezingen. De partij van Mubarak is verboden verklaard, maar de mensen die deze partij hebben gesteund kunnen een nieuwe oprichten. Voor de nieuwe partijen is het gewoon veel moeilijker", zo uit Karimi haar zorg.

Profiel Egypte

Lees al het nieuws over Egypte

Lees al het nieuws over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie