WASHINGTON - De NAVO wil de druk op het Libische regime verder opvoeren door intensievere bombardementen op paleizen, hoofdkwartieren en communicatiecentra die kolonel Muammar Kaddafi gebruikt om zijn greep op de macht te behouden.

Dat berichtte de Amerikaanse krant The New York Times woensdag op gezag van bronnen binnen de NAVO en de Amerikaanse regering.

Volgens functionarissen in het Witte Huis is president Barack Obama van de plannen op de hoogte gesteld. De luchtaanval maandagochtend op de residentie van Kaddafi in Tripoli zou daarvan al deel hebben uitgemaakt.

De medewerkers van de president benadrukten dat de Libische leider zelf geen doelwit is maar zeiden wel dat de bombardementen dienen om hem duidelijk te maken dat ''er een oorlog gaande is, en niet alleen in Misurata''. Die westelijke stad is al weken het toneel van een bloedige strijd tussen opstandelingen en regeringstroepen.

Andere inschatting

''Wij willen Kaddafi niet doden of een martelaar van hem maken in de Arabische wereld'', zei een NAVO-diplomaat die nauw betrokken is bij de bepaling van de strategie van het bondgenootschap.

''Maar wij denken dat het hem tot een andere inschatting kan brengen als hij overal om zich heen bommen ziet vallen.''

Het Libische regime stelt dat de luchtaanval wel degelijk Kaddafi als belangrijkste doelwit had. Een woordvoerder sprak eerder deze week van een ''poging tot moord''.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten