WASHINGTON - De Libische leider Muammar Kaddafi is voor de Verenigde Staten een goede partner geweest in de strijd tegen radicaalislamitisch terrorisme. Dat heeft het voormalige hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Michael Hayden, dinsdag gezegd.

Het westen keek Kaddafi jarenlang met de nek aan na een reeks aanslagen in de jaren tachtig waar zijn regime de hand in zou hebben gehad.

Vanaf 2003 zocht de Libische leider met succes toenadering en sloten de westerse landen hem in de armen als een gewaardeerde handelspartner en bondgenoot in de strijd tegen het terroristische netwerk al-Qaeda.

Volgens Hayden, die de CIA leidde van 2006 tot 2009 onder het presidentschap van George W. Bush, is ook de Syrische president Bashar al-Assad ''best goed'' in het bestrijden van militante soennieten. Wel plaatst hij als kanttekening dat Assad juist radicale sjiieten steunt.

Veiligheid

De ontwikkelingen in de Arabische wereld, waar het volk in opstand is gekomen tegen leiders die decennialang onaantastbaar leken, zijn volgens Hayden op korte termijn een bedreiging voor de internationale veiligheid.

Maar op de langere termijn kan de onrust gunstig uitpakken omdat de regio mogelijk een minder rijke voedingsbodem wordt voor extremisme, zei hij.