DERAA - Syrische militairen hebben hun aanval op de zuidelijke stad Deraa dinsdag voortgezet. Het regime dirigeerde meer militairen en veiligheidstroepen naar de stad. Dat meldde een mensenrechtenactivist.

In de plaats klonk aanhoudend geweervuur van het leger en veiligheidstroepen, die een opstand tegen de regering de kop in proberen te drukken.

Volgens activist Abdullah Abazid schoten de militairen onder andere op inwoners van de stad en op een moskee.

Het huis van Deraa's moslimleider Rezq Abdulrahman Abazeid zou worden belegerd. Hij was door de regering aangewezen, maar nam vorige week ontslag als protest tegen het optreden van de veiligheidsdiensten.

Beschietingen

Het Syrische leger trok de plaats maandag binnen met enkele duizenden militairen die ondersteund werden door tanks en andere gepantserde voertuigen. Zeker 25 mensen kwamen die dag om door beschietingen, aldus mensenrechtenactivisten.

Deraa is de plaats die in maart het epicentrum werd van het inmiddels landelijke protest tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De stad, die strategisch ligt bij de grens met Jordanië, was de afgelopen weken herhaaldelijk het toneel van massale en bloedig verlopen demonstraties voor meer democratie en welvaart.

Protesten Banias

Betogers in de Syrische kustplaats Banias hebben dinsdag om het einde van regime geroepen terwijl troepen die trouw zijn aan de regering van president Bashar al-Assad de plaats kennelijk hebben omsingeld. Dat meldden activisten uit de plaats, 190 kilometer ten noorden van Damascus.

''Onze eisen zijn vreedzaam, als ze ons doden zullen onze zielen uit de graven herrijzen en vrijheid eisen'', zei een lokale geestelijke tegen naar schatting tweeduizend tot drieduizend demonstranten. Die riepen ''het volk wil de val van het regime''.

Internationale hulp

De Syrische autoriteiten treden meedogenloos op tegen demonstranten. Opposanten tegen de clan van de sinds 1970 regerende, alawitische familie Assad hebben op een bijeenkomst in de Turkse stad Istanbul dinsdag beklemtoond dat internationale hulp nodig is om het regime in Damascus ervan te weerhouden het protest in bloed te smoren.

De Veiligheidsraad gaat echter niet snel over tot sancties tegen het regime in Syrië. Dat meldden dinsdag diplomatieke bronnen rond het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in de Amerikaanse havenstad New York.

Sancties

Er circuleert een ontwerpverklaring over de bloedige onderdrukking van protesten in Syrië, maar daarin wordt nog niet met sancties gedreigd. De verklaring veroordeelt geweld tegen demonstranten en vraagt van Damascus het harde optreden tegen betogers te stoppen.

De Amerikaanse en Britse minister van Defensie, respectievelijk Robert Gates en Liam Fox, hebben dinsdag in Washington onder meer overlegd over de toestand in Libië en Syrië. Washington en Londen overwegen sancties tegen Syrië.

Profiel Syrië

Lees al het nieuws over de onrust in het Midden-Oosten