SANAA - De oppositie in Jemen tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh en de regeringspartij sturen woensdag afgezanten naar de Saudische hoofdstad Riyad om een vredesplan te tekenen.

Dat hebben zegslieden van beide partijen dinsdag in Sanaa laten weten.

Een samenwerkingsorgaan van zes Arabische landen aan de Perzische Golf, de GCC (Golf Samenwerkingsgraad), heeft een plan gemaakt om het regime en de strijd in Jemen te beëindigen. Het moet maandag worden getekend.

Volgens het plan moet de sinds 1978 heersende Saleh een maand na de ondertekening aftreden. Leden van zijn eigen regeringspartij, het Algemene Volkscongres, aanvaarden dit en willen het tekenen.

Dat bevestigde dinsdag Sultan al-Barakani, vicevoorzitter van het Volkscongres. Het plan voorziet voorts in de vorming van een overgangsregering en presidentsverkiezingen.

Overdracht

Een woordvoerder van de oppositie, Mohammed Qahtan, bevestigde dat de oppositie gaat tekenen. Het plan beoogt nieuwe presidentsverkiezingen. President Saleh zou zijn macht moeten overdragen aan een plaatsvervanger, maar Saleh wil aanblijven tot zijn huidige ambtstermijn in 2013 verstrijkt. Hij lijkt te negeren dat ook zijn eigen partij aan een snelle overdracht van de macht meewerkt.

Het is al drie maanden crisis in het 23 miljoen inwoners tellende Jemen. Bij pogingen de protesten tegen het regime neer te slaan zijn zeker 130 mensen gedood.

Het straatarme land wordt al lange tijd door een reeks problemen geplaagd, zoals chronische stammentwist, overbevolking en werkloosheid, corruptie, dreigend watertekort, separatisme in het zuiden, extremistische jihadisten en drugsmisbruik.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden Oosten