DAMASCUS - Syrische veiligheidstroepen hebben minstens vierhonderd mensen doodgeschoten sinds de betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad vorige maand begonnen.

Dat meldde de Syrische mensenrechtenorganisatie Sawasiah dinsdag. Ongeveer vijfhonderd mensen zouden de afgelopen dagen door veiligheidsdiensten zijn gearresteerd.

Een andere organisatie, het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, maakte bekend dat de activist Qassem al-Gazzawi dinsdag is gearresteerd in zijn huis in de stad Deir al-Zor.

Nederlanders

Nederlanders in Syrië doen er goed aan het land te verlaten, in elk geval tijdelijk. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur in het Arabische land, Dolf Hogewoning.

De oproep van Hogewoning geldt voor iedereen die geen dringende reden heeft om in Syrië te blijven. Nederlanders moeten op eigen gelegenheid vertrekken.Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verder het reisadvies aangescherpt. Alle reizen naar Syrië worden nu afgeraden.

Sancties

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hoopt dat het regime in Syrië gevoelig is voor een streng sanctiepakket waar het westen mogelijk mee komt. Het kan volgens hem dan gaan om het bevriezen van tegoeden of een verbod voor Syrische autoriteiten om naar het buitenland te reizen.

''Dat tikt aardig aan'', constateerde Rosenthal dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer. De verbindingen van Syrië naar het westen zijn volgens hem de afgelopen jaren heel sterk geweest.

Signaal

''Als het westen tegen Syrië zegt dat het genoeg is en dat met sancties tot uitdrukking brengt, denk ik dat dat wel een signaal is in de richting van het Syrische regime dat ze moeten stoppen met geweld tegen de eigen bevolking'', aldus de minister.

Hij vindt dat de Europese Unie en ook de Verenigde Naties sancties tegen Syrië moeten voorbereiden.

Lees al het nieuws over de onrust in het Midden-Oosten

Profiel: Syrië