LITTLE ROCK - Zeker zeven mensen zijn maandag om het leven gekomen door noodweer in de Amerikaanse staat Arkansas. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

Vooral het centraal gelegen stadje Vilonia werd zwaar getroffen. Vermoedelijk een tornado trok daar een spoor van vernieling van bijna 5 kilometer breed en 24 kilometer lang.

Volgens de hulpdiensten kwamen daardoor vier mensen om en werden tussen vijftig en de tachtig woningen vernield. ''De stad is weg", aldus een inwoner. Op andere plekken werden mensen in hun auto van de weg gespoeld door overstromingen.

Noodtoestand

De gouverneur van Arkansas, Mike Beebe, riep in de nacht van maandag op dinsdag de noodtoestand uit. Meer dan honderdduizend mensen zitten zonder elektriciteit. Enkele tientallen mensen zijn nog vermist. De autoriteiten vermoeden dat de meesten van hen in leven zijn, maar zich nog niet hebben kunnen melden.

In Arkansas kwamen in april tot nu toe veertien mensen om het leven door noodweer. In de Verenigde Staten vielen de afgelopen weken enkele tientallen doden, veelal door tornado's.

Meteorologen verwachten dat het noodweer dat Arkansas trof, naar de staten Illinois en Wisconsin trekt.