ABUJA - Nigerianen gaan dinsdag voor de derde keer in korte tijd naar de stembus, dit keer om nieuwe gouverneurs van staten te kiezen. Geweld overschaduwde eerder het verkiezingsproces.

Vooral na de presidentsverkiezingen van 16 april braken er rellen uit in het overwegend islamitische noorden.

Christenen werden aangevallen waarna ze wraak namen. Huizen, kerken, moskeeën en winkels gingen in vlammen op en er vielen volgens de mensenrechtenorganisatie CRC meer dan vijfhonderd doden.

Het waren volgens waarnemers de eerlijkste verkiezingen in jaren in Nigeria.

Ontploffingen

In de noordoostelijke stad Maiduguri ontploften dinsdag drie bommen. Niemand raakte gewond, maar in de stad zijn sinds zondag al drie doden gevallen door geweld. Eerdere bomaanslagen hier zijn toegeschreven aan de islamistische sekte Boko Haram.

De vrees bestaat dat het ook in andere delen van het land tot geweld zal komen. Er gelden scherpe veiligheidsmaatregelen.

Kiezers

Circa 74 miljoen geregistreerde kiezers mogen in 29 staten een nieuwe gouverneur kiezen. In de noordelijke staten Kaduna en Bauchi is het stemmen twee dagen uitgesteld wegens het geweld aldaar.

In vijf staten zijn geen verkiezingen. Hier zijn de gouverneur pas vorig jaar aan het werk gegaan, nadat zij het juridische gevecht over hun overwinning bij de verkiezingen van 2007 eindelijk had gewonnen.

Gouverneurs

Gouverneurs zijn machtige figuren in het bijna 160 miljoen zielen tellend land. Een aantal staten beschikt dankzij olierijkdom over budgetten die hoger zijn dan die in menig Afrikaans land.

Volgens de BBC is de opkomst laag. De voorspelling is dat de regerende PDP van de herkozen president Goodluck Jonathan in een aantal staten het gouverneurschap gaat verliezen.