SANAA - De oppositie in Jemen is akkoord met het vredesplan van de Golfstaten dat voorziet in het aftreden van president Ali Abdullah Saleh. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten.

Een woordvoerder van Saleh liet zaterdag al weten dat ook de president instemt met het plan van het samenwerkingsverband voor Golfstaten GCC, op voorwaarde dat ook de oppositie het steunt.

De oppositie twijfelde echter nog of zij akkoord zou gaan met enkele clausules in het plan. Het is de bedoeling dat Saleh na de ondertekening van het akkoord binnen een maand aftreedt.

Regering van nationale eenheid

Daarna wordt een regering van nationale eenheid opgericht, waarin 50 procent van de posten voor de regeringspartij is en de andere helft voor de oppositie en andere partijen. Later worden presidentsverkiezingen gehouden.

Eerder liet de oppositie weten niet bereid te zijn deel te nemen aan de regering, omdat zij het Saleh-kamp niet vertrouwt.

Meer demonstraties

In Jemen wordt sinds begin dit jaar geprotesteerd tegen het bewind van Saleh, die al ruim dertig jaar aan de macht is. Daarbij vielen tientallen doden.

De betogers waren maandag niet overtuigd door het plan en hebben opgeroepen tot meer demonstraties.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden Oosten

Onrust Jemen