MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev wil een baan als 'engelbewaarder' van de Russische hightechindustrie als hij aftreedt als president.

Dat heeft hij maandag in een interview met de Russische televisiezender Dosjd gezegd. Hij lijkt hiermee aan te geven dat hij niet opnieuw deel zal nemen aan de presidentsverkiezingen van 2012.

De 45-jarige Medvedev zei dat hij, als zijn carrière als staatshoofd over is, een baan wil in Skolkovo, een voorstad van Moskou waar hij probeert de hightechindustrie te ontwikkelen.

Silicon Valley

Medvedev wil dat Skolkovo, net als Silicon Valley in de Amerikaanse staat Californië, een centrum van nieuwe technologieën wordt. Na het interview bedankte Medvedev de aanwezige journalisten dat ze hem niets hadden gevraagd over de verkiezingen.

Medvedev werd door zijn voorganger Vladimir Poetin, die nu premier is, naar voren geschoven als president.

Hoewel Medvedev twee weken geleden nog heeft gezegd niet uit te sluiten dat hij opnieuw deelneemt aan de verkiezingen, wordt aangenomen dat Poetin opnieuw president van Rusland wordt.

Poetin

Poetin is populair bij veel gewone Russen. Zijn stevige retoriek en zijn antiwesterse toon vinden een gewillig oor bij de Russen. Zij zien hem als de verdediger van de Russische status als wereldmacht en beschouwen hem als diegene die zorgt voor hun veiligheid en welvaart.

Doordat niet duidelijk is wie er deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen, wordt voorkomen dat Medvedev vleugellam wordt. Bovendien zorgt de schijn van politieke competitie ervoor dat er veel interesse is in de verkiezingen.