BERLIJN - Duizenden mensen hebben maandag gedemonstreerd bij verschillende Duitse kerncentrales. Ze eisten een snel einde aan het gebruik van kernenergie. Op twaalf plaatsen in Duitsland werden protestacties gehouden.

Veel Duitsers zijn sterk gekant tegen het gebruik van kernenergie. De kernramp in Japan heeft de Duitse weerstand tegen kernenergie nog eens versterkt.

De Duitse regering bevroor na de ramp met de Fukushima Dai-ichi-centrale plannen om Duitse kerncentrales langer open te houden. Bovendien werden zeven kernreactors tijdelijk stilgelegd.

Paasmarsen

De organisatoren meldden maandag dat meer dan honderdduizend mensen deelnamen aan de traditionele paasmarsen. De marsen voor vrede en ontwapening werden het hele weekeinde drukbezocht.

Ze waren dit jaar niet alleen gericht tegen de wapenhandel, de stationering van NAVO-troepen in Afghanistan en de interventie in Libië, maar ook tegen kernenergie in eigen land.

Tsjernobyl

Dinsdag wordt de kernramp in Tsjernobyl herdacht, die dan precies 25 jaar geleden plaatsvond. Bij de ramp kwam een enorme wolk radioactief materiaal vrij.

In grote delen van Europa kwamen deze deeltjes vervolgens neer. Honderdduizenden mensen in Oekraïne, Wit-Rusland en het westen van Rusland moesten huis en haard achterlaten.

De ramp in Tsjernobyl werd pas na enkele dagen bekend, omdat de Sovjetregering lange tijd de ramp probeerde stil te houden.