GENEVE - De Verenigde Naties willen dat Syrië zijn veiligheidstroepen tot de orde roept en de dood onderzoekt van circa honderd mensen die omkwamen tijdens betogingen in het weekeinde.

Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de volkerenorganisatie, Navi Pillay, maandag laten weten in Genève.

Pillay zei dat er een einde moet komen aan de geweldsspiraal in het land. Betogers tegen het regime van president Bashar al-Assad die zijn opgepakt en politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten, aldus de mensenrechtenchef.

''De regering heeft een verplichting volgens het internationaal recht om vreedzame demonstranten te beschermen en vreedzame protesten toe te staan.''

Witte Huis

De Verenigde Staten overwegen sancties te treffen tegen Syrië vanwege de hardhandige manier waarop protesten de kop in worden gedrukt. Dat heeft het Witte Huis maandag gezegd.

De regering van president Barack Obama buigt zich volgens een verklaring van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad over een reeks maatregelen, waaronder gerichte sancties, om zo de regering van de Syrische president Bashar Assad duidelijk te maken dat de manier waarop wordt opgetreden tegen betogers onacceptabel is.

Eerste keer

Dit was de eerste keer dat de Amerikaanse regering in het openbaar heeft verklaard dat sancties tegen Syrië mogelijk zijn. Bij de opstand tegen het regime van Assad zijn tot dusver rond de driehonderd mensen om het leven gekomen.

De afgelopen dagen hebben de VS steeds krachtiger de onderdrukking van protesten door de Syrische regering veroordeeld. Desondanks is het geweld steeds verder toegenomen.

Keihard

De afgelopen weken zijn er in heel Syrië tal van demonstraties tegen het bewind van Assad geweest. Ordetroepen treden keihard op en schieten vaak met scherp op de betogers. Het geweld is de afgelopen dagen geëscaleerd.

De betogers willen dat er een einde komt aan het bewind van Assad en Syrië een democratie wordt. Een vooraanstaande Syrische mensenrechtenactivist, Suhar al-Atassi, zei maandag dat het bewind een oorlog voert tegen de vreedzame democratiseringsbeweging in het land.

Atassi zei dat het Syrische leger de aanval heeft geopend op drie steden waar de afgelopen tijd veel is gedemonstreerd.

 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Onrust Syrië