KANDAHAR - Uit een gevangenis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn ongeveer vijfhonderd gevangenen ontsnapt. De bajesklanten wisten te ontsnappen door een ruim 350 meter lange tunnel te graven. Dat meldden de autoriteiten maandag.

De Taliban lieten weten dat dat alle ontsnapten strijders zijn van de radicaalislamitische terreurgroep, onder wie een groot aantal commandanten.

De politiechef van de onrustige zuidelijke provincie wilde dat niet met zo veel woorden bevestigen, maar zei wel dat het gaat om ''politieke gevangenen''.

Met de bouw van de tunnel zijn de Taliban naar eigen zeggen vijf maanden bezig geweest.

De Afghaanse regering reageerde woedend op de uitbraak. Een woordvoerder van president Hamid Karzai sprak van een ramp. ''Dit is een klap, dit had niet mogen gebeuren’’, zei de zegsman.

Massale ontsnapping

Het is niet de eerste massale ontsnapping uit de gevangenis in Kandahar. In 2008 wisten ruim duizend gedetineerden te ontkomen toen de Taliban de toegangspoort opbliezen met behulp van een vrachtwagen vol explosieven.

Het complex staat desondanks bekend als het best beveiligde detentiecentrum in Afghanistan. Er zitten naast opstandelingen ook zware criminelen gevangen.