Mubarak fit genoeg voor overplaatsing

CAIRO - De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is volgens een arts die hem heeft onderzocht fit genoeg om te worden overgeplaatst naar de ziekenboeg van de Tora-gevangenis in Caïro.

Dat heeft de openbare aanklager in het Noord-Afrikaanse land zondagavond bekendgemaakt.

Mubarak wordt verdacht van corruptie en betrokkenheid bij de gewelddadige dood van ruim achthonderd betogers tijdens de massale volksopstand die leidde tot zijn aftreden in februari.

Op de dag van zijn dagvaarding een kleine twee weken geleden werd hij met hartklachten opgenomen in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh.

Voortdurend medische zorg

Volgens de openbare aanklager is Mubaraks toestand stabiel maar heeft hij voortdurend medische zorg nodig omdat zijn hart er ieder moment mee kan ophouden. De ziekenafdeling in de Tora-gevangenis moet daarom eerst voorzieningen treffen voor zijn komst.

De ex-president wordt tijdelijk ondergebracht in een militair hospitaal nabij de hoofdstad.

Zelfverrijking

In de Tora-gevangenis zitten ook de zoons van Mubarak en verscheidene oud-bewindslieden vast. De militaire raad die Egypte sinds medio februari bestuurt, staat onder grote druk om de kopstukken van het voormalige regime te berechten. Zij zouden zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan onder meer zelfverrijking en schendingen van de mensenrechten.

Lees meer over:
Tip de redactie