NICOSIA - Syrische militairen zijn maandagochtend vroeg met pantserwagens en tanks de zuidelijke stad Deraa binnengetrokken en hebben daar het vuur geopend.

Dat meldden verscheidene media op gezag van ooggetuigen.

De Amerikaanse nieuwszender CNN repte van een grote militaire operatie die in de macht van zondag op maandag zou zijn begonnen. Arabische zenders meldden dat er opnieuw doden zijn gevallen. Informatie uit Syrië is nauwelijks te verifiëren omdat journalisten niet worden toegelaten.

Volgens mensenrechtenactivisten heeft het Syrische regime enkele duizenden militairen ingezet. Tanks zijn opgesteld in het centrum van Deraa en op de daken liggen sluipschutters.

Er zouden doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet bekend. ''Lichamen liggen op de straten en we kunnen ze niet bergen'', zei een van de activisten. Een andere getuige zei vijf lijken in een doorzeefde auto te hebben gezien.

Grensovergang

Syrië heeft de twee belangrijkste grensovergangen met Jordanië afgesloten, waaronder de grenspost bij Deraa. Dat houdt verband met ''een grote veiligheidsoperatie die nu aan de gang is'', meldde een bron in Jordanië.

Deraa is het epicentrum van de protesten tegen het autoritaire regime van president Basharal-Assad. De stad was de afgelopen weken herhaaldelijk het toneel van massale en bloedig verlopen demonstraties voor meer democratie en welvaart.

Ook in Douma, een stadje iets ten noorden van de hoofdstad Damascus, zouden de autoriteiten maandag hard hebben ingegrepen. ''Veiligheidstroepen hebben een moskee omsingeld en schieten in het wilde weg om zich heen. Straten zijn afgesloten en Douma is afgesneden van de buitenwereld'', zei een plaatselijke activist.

Jabla

Het harde ingrijpen tegen demonstranten in de Syrische kuststad Jabla heeft meer levens geëist. Het dodental is opgelopen tot dertien. Dat heeft een Syrische mensenrechtenorganisatie gemeld. Eerder was nog sprake van negen doden.

Veiligheidstroepen en milities van de Syrische president Bashar al-Assad schoten zondag om zich heen in een oude wijk van Jabla. Daar was zaterdag een groot protest voor meer vrijheden geweest.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Onrust Syrië