MISURATA - De West-Libische stad Misurata is zondag opnieuw zwaar onder vuur komen te liggen van troepen die loyaal zijn aan Muammar Kaddafi, ondanks een eerdere aankondiging van de regering dat haar troepen hier de strijd hadden gestaakt.

''De situatie is hier zeer gevaarlijk'', zei een zegsman van de rebellen in Misurata, dat al twee maanden wordt bestookt door de troepen van Kaddafi.

Volgens de woordvoerder werden het centrum en drie woonwijken beschoten.

Sinds zaterdag zouden volgens de opstandelingen zeker 36 mensen zijn omgekomen in de belegerde stad. Er zouden meer dan honderd gewonden zijn gevallen.

Duizend doden

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in de havenstad, die voor de oorlog 300.000 mensen telde, al zeker duizend doden gevallen.

Onderminister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, verklaarde vrijdag dat de regeringstroepen zich zouden terugtrekken om de strijd over te laten aan stammen.

De Amerikaanse senator John McCain dringt er intussen bij de Amerikaanse regering op aan om meer bij te dragen aan de luchtaanvallen op Libië. Hij waarschuwde tijdens een bezoek aan Caïro dat een langdurige oorlog al-Qaeda in de kaart kan spelen. 

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.nl