VATICAANSTAD - Zoals elk jaar met Pasen heeft paus Benedictus XVI zondag vanaf het balkon van de Sint-Pieterbasiliek in Rome de zegen Urbi et Orbi uitgesproken.

In zijn paastoespraak sprak de paus zich uit tegen geweld en voor diplomatie en dialoog in Libië.

Ook pleitte hij voor solidariteit met mensen die op de vlucht zijn geslagen voor conflicten in Afrikaanse landen zoals Libië en Tunesië.

Urbi et orbi (Latijn voor: voor de stad en de wereld) staat voor de stad Rome en de omliggende wereld. De pausen leggen met deze formule de nadruk op hun leiderschap van de wereldkerk.

Met pasen vieren christenen over de hele wereld de vermeende wederopstanding van Jezus Christus na diens kruisiging op Goede Vrijdag.

Waardigheid

Meer dan honderdduizend belangstellenden waren zondag rond het middaguur getuige van de ceremonie op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad.

De 84-jarige Benedictus XVI bad onder meer voor de bevolking in het Midden-Oosten. Hij sprak de hoop uit dat de ''menselijke waardigheid'' het in deze regio ''zal winnen van de duisternis van verdeeldheid''.

Bloemen

In nagenoeg vlekkeloos Nederlands bedankte de in Duitsland geboren paus zoals gebruikelijk ook ''hartelijk'' voor de bloemen uit Nederland, die hoop en liefde symboliseren.

Benedictus XVI sprak zijn paaswens uit in meer dan zestig talen.

Paus spreekt Urbi et Orbi uit