SANAA - President Ali Abdullah Saleh van Jemen stemt in met het vredesplan van de Golfstaten dat voorziet in zijn aftreden, op voorwaarde dat ook de oppositie ermee instemt. Dit heeft zijn woordvoerder zaterdag gezegd tegen nieuwszender al-Jazeera.

Een zegsman van de oppositie zei even later dat de tegenstanders van Saleh ook instemmen met het plan.

Hij toonde zich echter aarzelend toen hem werd gevraagd of de oppositie ook instemt met de immuniteit voor strafvervolging die Saleh geëist.

Bemiddelaars uit Arabische Golfstaten hadden het nieuwe voorstel donderdag gepresenteerd. Het voorziet in het onmiddellijke einde van de betogingen en het aftreden van Saleh een maand na de ondertekening van een akkoord.

Presidentsverkiezingen

Dan komen er twee maanden later presidentsverkiezingen. In de periode dat Saleh is afgetreden en er nog geen nieuwe president is, worden de taken van het staatshoofd waargenomen door de vicepresident.

De oppositie is niet bereid in een regering van nationale eenheid te gaan zitten omdat zij het Saleh-kamp niet vertrouwt.

Betogen

Tegenstanders van Saleh blijven voorlopig wel betogen. Ze maken pas een einde aan de protesten als Saleh zijn belofte om te vertrekken is nagekomen.

Dat hebben een aantal actievoerders zaterdag gezegd nadat Saleh had laten weten dat hij instemt met het vredesplan van de Golfstaten dat voorziet in zijn aftreden.

''Het duurt nog een maand voordat hij ontslag neemt en we houden er rekening mee dat hij van mening verandert'', zei betoger Mohammed Sharafi.

Ook Ibrahim al-Ba'adani, een activist in de stad Ibb is niet van plan de betogingen te beëindigen. ''We blijven sit-ins houden tot de president vertrekt.''

Nationale eenheidsregering

Het plan van de Golfstaten voorziet in de vorming van zo'n nationale eenheidsregering, waarin 50 procent van de posten voor de regeringspartij is, 40 procent voor de oppositie en 10 procent voor andere partijen.

Voor de vorming van een eenheidsregering zou volgens de bemiddelaars maximaal drie maanden worden uitgetrokken.

Protest

In Jemen wordt sinds begin dit jaar geprotesteerd tegen het bewind van Saleh, die al ruim dertig jaar aan de macht is. Het armste Arabische land wordt geplaagd door werkloosheid, stammenstrijd, terrorisme, separatisme en overbevolking.