ROME/PARIJS - Frankrijk en Italië willen nieuwe regels voor het Verdrag van Schengen over vrijheid van reizen in Europa. Dat meldde de website van de Italiaanse krant La Repubblica zaterdag.

In een gezamenlijke brief aan Brussel willen president Nicolas Sarkozy en premier Silvio Berlusconi bovendien dat er extra hulp komt voor landen die worden geconfronteerd met veel immigranten.

Ze maken hun brief dinsdag openbaar als ze elkaar treffen in Rome. De nieuwe regels gaan nog niet gelden voor de huidige stroom Tunesiërs die Italië bereikt en aan wie Rome een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gegeven, waardoor ze vrij kunnen reizen door de 25 landen die bij Schengen zijn aangesloten.

Dit is zeer tegen de zin van Parijs. Veel Tunesiërs willen naar Frankrijk, de voormalige kolonisator. De Franse regering meent dat de Italiaanse regering misbruik maakt van Schengen door de Tunesiërs tijdelijke papieren te geven. Al meer dan 20.000 Tunesiërs zijn in Italië aangekomen sinds de val van dictator Zine al-Abidine Ben Ali in januari.

Frontex

Ook willen beide leiders Frontex versterken. Dat is het EU-agentschap dat de controle van de buitengrenzen van de Unie coördineert. Het agentschap zou meer middelen en bevoegdheden moeten krijgen.

Frontex werd zes jaar geleden opgericht, maar komt maar moeizaam op gang onder meer door een gebrek aan middelen.

Moderniseren

Het kantoor van Sarkozy wil het Schengenverdrag moderniseren. Volgens de Franse presidentschap ''faalt'' Schengen soms.

''Het lijkt erop dat er moet worden nagedacht over een mechanisme dat toestaat dat in geval van een systematisch falen van een externe (EU-)grens, kan worden ingegrepen door een tijdelijke opschorting (van Schengen) tot het zwakke punt is gecorrigeerd'', aldus een verklaring van het het Elysée.

Tijdelijk

De Europese Commissie stelt dat onder Schengen grenscontroles weer kunnen worden ingevoerd, maar dat het dan ''zeer tijdelijk en gerechtvaardigd'' moet zijn.

Er moet dan een ernstige bedreiging voor de openbare orde of interne veiligheid van een land zijn. Dan mag de grenscontrole voor een periode van maximaal dertig dagen worden ingevoerd.