MISURATA - Misurata, het belangrijkste bolwerk van de opstandelingen in het westen van Libië, is bevrijd van troepen die loyaal zijn aan de Libische dictator Muammar Kaddafi. Dat meldde een woordvoerder van de rebellen zaterdag. Het leger van Kaddafi zou op de vlucht zijn geslagen.

Volgens een arts in Misurata zijn er zaterdag al zeker tien mensen om het leven gekomen door gevechten in de stad.

De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, had vrijdag al gezegd dat het Libische leger Misurata mogelijk zou verlaten om de strijd over te laten aan stammen uit het gebied.

Troepen van Kaddafi hebben Misurata bijna twee maanden lang belegerd en bestookt met onder meer de uiterst omstreden clusterbommen.

Ook waren sluipschutters actief in de havenstad. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft de strijd om Misurata al zeker duizend levens geëist.

Zware gevechten

Zaterdag werd er opnieuw zwaar gevochten in de stad aan de boorden van de Middellandse Zee. ''Sinds acht uur vanmorgen hebben we tien lichamen en vijftig gewonden binnengekregen, normaal gesproken is dat het totale aantal op een dag'', zei dokter Khalid Abu Salra van het Hikma-ziekenhuis rond een uur 's middag. Ambulances rijden af en aan om de doden en gewonden te vervoeren.

Volgens de rebellenzegsman Gemal Salem worden de straten van Misurata op dit moment doorzocht op explosieven. De troepen van Kaddafi zouden op veel plaatsen boobytraps hebben aangebracht.

Gezicht

''Een man opende zijn koelkast toen hij naar zijn huis ging nadat de troepen van Kaddafi vanmorgen waren vertrokken. Het ding ontplofte in zijn gezicht'', aldus Salem.

''Met stoffelijke overschotten hebben ze hetzelfde gedaan. Als de opstandelingen lichamen optillen, exploderen ze. Hierdoor zijn al drie van onze mensen om het leven gekomen, vijftien anderen raakten gewond.''

Drones

De Amerikanen hebben voor het eerst een aanval met een onbemand vliegtuigje in Libië uitgevoerd. Details over het doelwit gaf het Pentagon niet. De zogeheten drones waren al wel actief boven Libië, maar alleen voor het inwinnen van informatie en voor bewaking- en verkenningsmissies.

President Barack Obama gaf donderdag toestemming om de drones bewapend met raketten ook in te zetten voor offensieve acties.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.nl