FULDA - De Duitse baby Frieda is toegetreden tot een bijzonder select gezelschap door te overleven nadat ze was geboren tijdens de 21e week van de zwangerschap van haar moeder. Dat meldden media in Duitsland zaterdag.

Frieda woog 460 gram en had een lengte van 28 centimeter toen ze vorig jaar werd geboren op 7 november. Haar tweelingbroertje Kilian woog 469 gram en overleed zes weken na de voortijdige geboorte.

Die had plaats op het moment dat de moeder, de 33-jarige Yvonne M., 21 weken en vijf dagen zwanger was. Het jongetje bezweek aan hart- en darmproblemen.

De baby's werden intensief behandeld door een team van artsen in het ziekenhuis van de stad Fulda. Ze werden kunstmatig beademd en werden gevoed via hun navel.

Nu, ruim vijf maanden na de geboorte van de baby's, gaat het zo goed met Frieda dat zij de kliniek mocht verlaten. Het meisje weegt op dit moment ongeveer 3700 gram. Ze heeft een lengte van 50 centimeter.

Dolgelukkig

Volgens de artsen gaat het goed met het meisje en kan ze zich ontwikkelen als elk ander gezond kind. De ouders, die niet met hun achternaam in de media willen verschijnen, lieten via de regionale krant Fuldaer Zeitung weten dat ze ''dolgelukkig'' zijn met dit mirakel, zoals de artsen het overleven van hun dochter omschrijven.

''Maar er is ook diepe bedroefdheid'', aldus de ouders, verwijzend naar het overlijden van hun zoontje Kilian.

Zelden

Het komt zelden voor dat een baby een dermate vroege geboorte overleeft. In oktober 2006 kwam in de Amerikaanse stad Miami een meisje ter wereld na 21 weken en zes dagen. Deze baby woog 284 gram en had de lengte van een balpen.

De artsen gaven geen cent voor haar overlevingskansen, maar na vier maanden in een couveuse op de afdeling intensieve zorg gebeurde dat toch.

Ottawa

Artsen in Fulda meldden dat in mei 1987 in de Canadese stad Ottawa een baby werd geboren na een zwangerschap van 21 weken en vijf dagen, exact even lang als in het geval van baby Frieda.

James Gill kreeg maandenlang intensieve zorg en wist net als Frieda te overleven. Gill staat in het Guinness Book of Records als de jongst geboren persoon op aarde die overleefde.