ISLAMABAD - Het Pakistaanse leger heeft de ruggengraat van radicaalislamitische organisaties zoals de Taliban en al-Qaeda gebroken.

Dat stelde Ashfaq Pervez Kayani, de belangrijkste generaal in het Zuid-Aziatische land, zaterdag tijdens een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de staatstelevisie.

''In de oorlog tegen terrorisme hebben onze officieren en soldaten grote offers gebracht en enorme successen behaald'', zei Kayani tegen zijn ondergeschikten op de legerbasis Kakul, ten noorden van de hoofdstad Islamabad. ''Als God het wil, zullen wij zegevieren''.

Verenigde Staten

Het Pakistaanse veiligheidsapparaat kreeg in de afgelopen week opnieuw zware kritiek vanuit de Verenigde Staten wegens de veronderstelde zwakke aanpak van extremisten.

Mike Mullen, voorzitter van de chefs van staven en de hoogste Amerikaanse militair, bekritiseerde de steun van de Pakistaanse geheime dienst ISI aan het Haqqani-netwerk, een zeer gewelddadige organisatie die actief is in Pakistan en in buurland Afghanistan.

Strategische overwegingen

Pakistan geldt officieel als bondgenoot in de internationale strijd tegen de Taliban en andere extremistische organisaties in Afghanistan, maar algemeen wordt aangenomen dat elementen binnen de ISI deze radicale bewegingen in het geheim voorzien van financiële en operationele steun. Dit zou gebeuren uit strategische overwegingen.

Pakistan zou geen problemen hebben met een radicaalislamitisch bewind in Afghanistan, na het vertrek van de internationale troepenmacht uit dat land die voornamelijk bestaat uit Amerikaanse militairen.

Kasjmir

De extremisten vormen verder een drukmiddel richting rivaal India, het veel grotere oostelijke buurland van Pakistan. In de afgelopen jaren pleegden terroristen vanuit Pakistan een reeks aanslagen in India.

Die hadden onder meer plaats in de regio Kasjmir, die door beide landen wordt geclaimd, en in de metropool Mumbai.