AMSTERDAM - In Afrika nemen al enkele jaren Nederlandse militairen in het geheim deel aan een Amerikaanse missie tegen al-Qaida. De missies vinden zonder toestemming van de Tweede Kamer plaats in Mali, Senegal en Tsjaad.

Dat blijkt uit informatie en documenten van het Amerikaanse Congres en ministerie van Defensie die in handen zijn van het AD.

Volgens de krant gaat het om een trainingsmissie die onderdeel is van de Amerikaanse oorlog tegen terreur.

Toestemming van de Tweede Kamer is volgens Defensie niet noodzakelijk. "Een mandaat van de Kamer is niet nodig. Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie."

SP en Christenunie

De SP en ChristenUnie reageren echter verbaasd. "Dit is een oorlogsgebied", zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel.

"Dit is meer dan een gewone oefening. Als we daarbij betrokken zijn, brengt dat risico's met zich mee voor de Nederlandse militairen daar, de Nederlandse belangen in het buitenland en Nederland zelf." Hij kondigde zaterdag schriftelijke vragen aan.

Kunduz

Van Bommel wil verder opheldering over het uitwisselen van kennis en ervaring. Hij wees erop dat in de Kamer uitgebreid is gesproken over het sturen van een trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. De SP'er vraagt zich af of voor deelname aan Flintlock ook niet een zogeheten artikel 100-brief van het kabinet en toestemming van de Kamer nodig is.

Ook zijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind gaat vragen stellen, omdat hij de indruk heeft dat onze militairen ook Afrikaanse eenheden trainen. ''Welke landen en regimes steunen we hier indirect mee?''