ANTWERPEN - Racisme vormt een probleem binnen het politiekorps van Antwerpen. Dat meldt dagblad De Morgen zaterdag op basis van een intern racisme-onderzoek dat is uitgevoerd door de dienst Diversiteit van het korps.

De krant heeft inzage gekregen in de rapportage.

Blanke agenten van de politie in Antwerpen weigeren 'regelmatig' een team te vormen met gekleurde collega's, en die voelen zich 'gestigmatiseerd', zo meldt De Morgen.

De korpsleiding doet te weinig om allochtoon personeel te beschermen tegen wangedrag van blanke collega's. Op 2200 werknemers telt de Antwerpse politie 38 allochtonen.

Collectief ziek

''Bijna alle collega's van vreemde origine beweren dat hun klachten door intern toezicht zelden gevolg krijgen'', zo citeert De Morgen uit het rapport. ''Volgens hen worden klachten inzake racisme en discriminatie bijna nooit op een serieuze manier bestraft. Zo ontstaat bij hen de algemene indruk dat in het korps 'alles mag en kan'.

"Sommige blanke agenten zouden zich collectief ziek melden als ze moeten werken onder een hoger geplaatste met een andere huidskleur.

Norm

''De Antwerpse lokale politie staat nu eenmaal bekend als een werkomgeving waar racisme meer norm dan uitzondering is", aldus een allochtone agent die werd geïnterviewd door de onderzoekers.

''In de loop der jaren zagen wij veel collega's met een Turkse of Marokkaanse achtergrond komen, en snel weer gaan. Dit korps sleept een zekere geschiedenis mee."

Verandering

Korpschef Eddy Baelemans van de politie in Antwerpen erkende in een reactie dat de integratie van allochtonen in zijn korps ''inderdaad niet het grote succesverhaal is, alleen door het feit dat ze maar met 38 zijn".

Baelemans stelt dat verandering nodig is tot een ''een uniform, dynamisch en kleurrijk korps'' te komen.

Déjà vu-gevoel

Maar het gaat nog wel even duren voordat de politie in Antwerpen een afspiegeling vormt van de zeer gemêleerde bevolking van de havenstad.

Baelemans: ''Als ik de studie lees, krijg ik een déjà vu-gevoel. Het doet me denken aan hoe veel mannelijke collega's reageerden toen eind jaren zeventig de eerste vrouwen toetraden tot ons korps. Agenten die weigeren om met iemand een team te vormen omwille van huidskleur, dat kan natuurlijk absoluut niet.''