WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag ''het buitensporige'' gebruik van geweld in Syrië scherp veroordeeld.

Obama zei dat de Syrische president Bashar al-Assad steun bij Iran heeft gezocht bij het op brute wijze neerslaan van de protesten in Syrië.

Na een dag waarop vele tientallen betogers door ordetroepen zouden zijn gedood, stelde Obama dat het geweld tegen actievoerders moet stoppen.

Vreedzame betogingen

De Amerikaanse president riep Damascus op vreedzame betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad voortaan toe te staan.

Assad had donderdag na het opheffen van de noodtoestand nog per decreet verklaard dat vreedzame demonstraties voortaan zouden worden toegestaan. Obama zei dat hij dat decreet niet serieus kon nemen gezien het geweld dat vrijdag tegen betogers is gebruikt.

Europees Parlement

Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, reageerde verontwaardigd op het harde optreden van de ordetroepen tegen de oppositie. ''Het bloedvergieten moet nu stoppen'', aldus Buzek.

''Dat is de eerste en belangrijkste verantwoordelijkheid van de regering.'' Verder riep Buzek Damascus op alle politieke gevangenen vrij te laten.

Ban Ki-Moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon eiste een onafhankelijk onderzoek naar de dood van burgers in Syrië.

Hij zei dat het regime van Assad de mensenrechten moeten respecteren, inclusief het recht op de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten