AMSTERDAM - De NAVO heeft een leider van de aan Al-Qaida gelinkte Islamitische Beweging van Oezbekistan opgepakt. Hij werd gearresteerd in het noorden van Afghanistan, waar zijn troepen zich samen met de Taliban voorbereidden op aanvallen tegen de Afghaanse en coalitietroepen, zei de NAVO vrijdag.

De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, was volgens de NAVO een sleutelfiguur tussen de leiding van de Islamitische Beweging van Oezbekistan in Pakistan en de Talibanleiding in Afghanistan.

"Hij ondersteunde de twee groeperingen door het geven van trainingen en het leiden van operaties tussen beide landen, en hij coördineerde zelfmoordaanslagen en mortieraanvallen tegen de Afghaanse en coalitietroepen in Noord-Afghanistan", stond in een verklaring.

"Hij ontsnapte uit een Pakistaanse gevangenis in 2010 en hielp ook anderen te ontsnappen, onder meer door het betalen van smeergeld voor hun vrijlating." De NAVO-troepenmacht zat al enkele weken achter de man aan.

Islamitische staat

De Islamitische Beweging van Oezbekistan werd in 1991 opgericht en had als oorspronkelijk doel de stichting van een islamitische staat in Oezbekistan.

Later verschoof dit naar heel Centraal-Azië. De beweging heeft zich bij Al-Qaida aangesloten en is vooral actief in de noordelijke provincies van Afghanistan.

Bij een ander incident kwam vrijdag in het oosten Afghanistan een NAVO-soldaat om het leven. Het totaal aantal omgekomen NAVO-soldaten dit jaar komt daarmee op 128.

Donderdag werden vijf leden van de Afghaanse grenspolitie gedood door een bermbom in het zuiden van het land. Hun voertuig werd in het district Spin Boldak getroffen.