PARIJS - Frankrijk wil dat de bevroren tegoeden van de Libische leider Muammar Kaddafi aan de rebellen in zijn land worden gegeven. Dat is vrijdagavond uitgelekt uit het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy.

''Als het geld bevroren blijft, zullen de middelen van de opstandelingen opdrogen'', stelde een bron uit de kring rond Sarkozy.

Over het gebruik van de tegoeden wordt al langer gesproken. De rebellen kunnen het geld gebruiken om hun onkosten te betalen, zodat ze meer kans hebben Kaddafi te verslaan.

Ondanks buitenlandse luchtsteun slagen de opstandelingen er niet in de sterker bewapende en beter getrainde regeringstroepen terug te dringen.

Machthebbers

Frankrijk erkende de Libische rebellen vorige maand als de wettige machthebbers in het Noord-Afrikaanse land. Het was het eerste EU-land dat die stap nam. Volgens diverse Franse media wil Sarkozy binnenkort een bezoek brengen aan de 'rebellenhoofdstad' Benghazi.

De onrust in Libië en buurland Tunesië heeft geleid tot een grote vluchtelingenstroom. Duizenden mensen hebben in gammele bootjes de oversteek naar Europa gewaagd, vooral richting het Italiaanse eiland Lampedusa.

Toestroom

Omdat Italië zegt de enorme toestroom niet aan te kunnen, heeft Rome besloten de vluchtelingen een tijdelijk visum te geven. Daarmee kunnen ze naar andere landen in het Schengengebied reizen, zoals Nederland.

De meeste Tunesiërs gaan naar de voormalige kolonisator Frankrijk. Parijs overweegt daarom het Schengenakkoord op te schorten, meldde een medewerker van de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag. De bron spreekt van een ''stelselmatige verstoring aan een van de buitengrenzen van de EU''.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten