BELFAST - Een nieuwe radicale katholieke beweging zegt verantwoordelijk te zijn voor de moord op een Noord-Ierse agent begin deze maand.

De ''executie'' van de politieman is een antwoord op de ''Britse bezetting'' van Noord-Ierland, stelden de extremisten vrijdag in de lokale krant Belfast Telegraph.

De katholieke extremisten eisen ook de verantwoordelijkheid op voor andere aanslagen. Zo claimen ze in maart 2009 twee Britse militairen te hebben doodgeschoten bij een legerbasis.

Die aanslag wakkerde de angst voor een nieuwe geweldsgolf aan.

Terreurbeweging

De nieuwe groep heeft zich afgesplitst van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Die terreurbeweging zaaide tientallen jaren lang dood en verderf in Noord-Ierland. Bomaanslagen en liquidaties kostten aan duizenden mensen het leven.

De IRA wilde Noord-Ierland afscheiden van Groot-Brittannië en bij de aangrenzende republiek Ierland voegen. Na een vredesakkoord in 1998 houden de katholieken zich stil.

De 25-jarige rooms-katholieke agent Ronan Kerr, die net zijn opleiding had voltooid, kwam op 2 april om in Omagh in het westen van Noord-Ierland. Een bom ontplofte onder zijn auto, die voor zijn huis geparkeerd stond. Een man is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de aanslag.