DAMASCUS - Het harde ingrijpen tegen de protesten in Syrië vrijdag heeft inmiddels aan meer dan zeventig mensen het leven gekost. Dat meldden diverse activisten en mensenrechtenorganisaties.

Daarmee zou het de dodelijkste dag zijn sinds het begin van de demonstraties in Syrië, meer dan een maand geleden.

Mensenrechtenactivisten Ammar Qurabi en Haizam Maleh spraken eerder op de dag van ongeveer vijftig doden, Qurabi repte daarnaast van zeker twintig vermisten en veel gewonden.

De meeste doden hadden schotwonden door kogels die waren afgevuurd door veiligheidskrachten. Een aantal kwam om door het inademen van traangas.

De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde op basis van getuigen in de verscheidene onrustige steden dat meer zeker 68 mensen zijn omgekomen.

De slachtoffers vielen bij het neerslaan van protesten in tal van steden. In onder meer buitenwijken van de hoofdstad Damascus en de steden Homs, Ezreh en Hirak gingen mensen massaal de straat op.

Saboteurs

Het harde politieoptreden staat in schril contrast met de handreiking die president Bashar al-Assad donderdag deed. Hij schrapte per decreet de noodtoestand die de ordediensten al sinds 1963 ruim baan gaf om politieke onrust desnoods met geweld de kop in te drukken.

Assad beloofde dat vreedzame betogingen voortaan zouden worden toegestaan, maar voegde daar wel aan toe dat met ''saboteurs'' nog als vanouds zou worden afgerekend.

Tegenstanders van het regime spraken donderdag al de vrees uit dat de opheffing vooral een papieren maatregel zou blijken.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Onlusten in Syrië