SEOUL - Een Zuid-Koreaanse militair heeft met een machinegeweer geschoten op de aartsvijand, het communistische Noord-Korea.

Dat gebeurde op 15 april, de geboortedag van de 'Grote Leider' van Noord-Korea, Kim Il-sung. Het regime in het noorden sprak vrijdag van een ''onvergeeflijke militaire provocatie''.

Zuid-Korea heeft de beschieting toegegeven. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Seoul verklaarde aan staatspersbureau Yonhap dat het per ongeluk gebeurde. Het is niet duidelijk of de schietende militair iets heeft geraakt.

Noord- en Zuid-Korea delen een honderden kilometers lange landgrens, een van de zwaarst bewaakte scheidingen ter wereld.

Die grens kwam tot stand in 1953, na een bloedige oorlog tussen het communistische noorden en het prowesterse zuiden.

Balonnen

Op de geboortedag van Kim Il-sung kwamen ook Zuid-Koreaanse activisten in actie. Ze stuurden honderdduizenden folders aan ballonnen de grens over.

In de brochures wordt ter inspiratie geschreven over de geslaagde volksopstanden tegen regimes in noordelijk Afrika.

Grof geschut

Noord-Korea dreigt geregeld met grof geschut tegen de brochures en de afzenders, hoewel het meestal bij woorden blijft. Ook vrijdag stelde het regime in Pyongyang zich hard op.

De staatspropaganda dreigde met ''grootschalige vernietigende beschietingen'' en ''onvoorspelbare en ongenadige straf'' als de folders blijven komen.