DAMASCUS - Syrische veiligheidstroepen hebben vrijdag toch weer hardhandig opgetreden tegen betogers in de hoofdstad Damascus en andere steden. Verscheidene mensen raakten gewond toen de politie met scherp op de demonstranten schoot.

Een dag eerder had de autoritaire president Bashar al-Assad nog per decreet verklaard dat vreedzame protesten voortaan zouden zijn toegestaan. Daarmee kwam een einde aan de noodtoestand die sinds 1963 van kracht was.

Bij een betoging in Douma, 10 kilometer ten noordoosten van het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus, zijn vrijdag vijf gewonden gevallen toen troepen het vuur openden op demonstranten. Dit hebben ooggetuigen uit Douma bericht.

In centrum van de hoofdstad Damascus heeft de Syrische politie traangas ingezet om een grote demonstratie uiteen te drijven, meldden ooggetuigen.

Verklaring

Syrische activisten hebben voor het eerst sinds vijf weken geleden protesten uitbraken een gezamenlijke verklaring uitgegeven.

Daarin eisten zij een einde aan het machtsmonopolie van de regerende Baathpartij en de invoering van een op democratie gebaseerd politiek systeem.

De activisten, die de vaak bloedig verlopen demonstraties tegen het regime coördineren, stelden dat ''vrijheid en waardigheid alleen kunnen worden bereikt met vreedzame politieke veranderingen.''

Zij riepen ook op tot vrijlating van alle politieke gevangenen en ontmanteling van het huidige veiligheidsapparaat.

Deraa

In de Zuid-Syrische stad Deraa hebben enkele duizenden mensen betoogd tegen het regime van president Assad. Ze eisten uitdrukkelijk de val van het regime dat in handen is van de familie Assad.

De vader van de huidige president, Hafez al-Assad, kwam in 1970 met een staatsgreep aan de macht.

In Deraa, 90 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Damascus, waren de afgelopen vijf weken de felste betogingen voor vrijheid en democratie. Veel van de meer dan tweehonderd doden die bij het neerslaan van de protesten zijn gevallen, vielen in Deraa.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten