BANGKOK - Thaise en Cambodjaanse militairen zijn vrijdag slaags met elkaar geraakt in betwist grensgebied bij de Ta Muean Tom tempel in het district Pa Nom Dong Rak. Volgens het Thaise leger is een Thaise militair gedood en zijn vijf andere Thaise soldaten gewond geraakt.

Bij schermutselingen tussen Thaise en Cambodjaanse militairen zijn vrijdag zeker vijf doden gevallen. Troepen van de twee landen zijn met elkaar in gevecht geraakt in betwist grensgebied bij de Ta Muean Tom tempel. Zo'n 7500 burgers zijn geëvacueerd.

Een woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Defensie zei dat drie Cambodjaanse militairen zijn gedood en dat enkele anderen gewond zijn geraakt.

Onder de Thaise militairen zijn twee doden en zeven gewonden gevallen, aldus een woordvoerder van de regering in Bangkok.

Artillerievuur

De Thaise minister van Defensie Prawit Wongsuwon zei dat de Cambodjaanse militairen de strijd begonnen. Volgens de bewindsman bestookten de Cambodjanen de Thaise troepen onder meer met artillerievuur.

''Ik denk dat Cambodja de tempels aan de grens wil overnemen'', aldus Prawit. De gouverneur van de Cambodjaanse provincie Oddar Meanchey zei dat de Thaise militairen de eerste schoten afvuurden.

Preah Vihear

De gevechten woeden ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van het tempelcomplex Preah Vihear. Militairen van de twee Zuidoost-Aziatische landen raakten in februari een paar keer in gevecht met elkaar bij die betwiste tempel op de grens.

Bij de gevechten vielen minstens tien doden, onder wie zeven Cambodjanen. Beide kampen vroegen de Verenigde Naties toen om hulp.

Internationaal Gerechtshof

Preah Vihear is een hindoeïstisch complex uit de 11e eeuw. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees de tempel in 1962 toe aan Cambodja.

Veel nationalistische Thai hebben zich echter nooit neergelegd bij dat besluit. Bijkomend probleem is dat de belangrijkste ingang van de tempel op Thais grondgebied ligt.