BELGRADO - De Servische oppositieleider Tomislav Nikolic heeft donderdag na zes dagen zijn hongerstaking beëindigd. Hij was zijn actie begonnen in een poging vervroegde parlementsverkiezingen af te dwingen.

De 59-jarige Nikolic at en dronk sinds zaterdag niets meer. Zondagavond was hij in een privékliniek opgenomen nadat hij was ingestort. Artsen in de kliniek meldden donderdag dat Nikolic met ernstige gezondheidsproblemen kampt en daarom zijn actie heeft beëindigd.

De partij van Nikolic, de Servische Progressieve Partij (SNS), heeft in het huidige parlement van 250 zetels slechts 21 afgevaardigden, maar volgens opiniepeilingen zou de anti-Europese SNS bij een stembusgang gigantisch winnen.

De partij wil daarom verkiezingen voor het einde van dit jaar. Ze zouden onder normale omstandigheden in het voorjaar van 2012 worden gehouden.

EU

President Boris Tadic van de pro-Europese DS wil pas een stembusgang nadat een besluit door de Europese Unie is genomen over het Servische verzoek om EU-lid te worden.

Het besluit van Brussel komt vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar. Tadic heeft Nikolic deze week overigens wel opgezocht in het ziekenhuis.