LONDEN/MANAMAH - Artsen, verplegers en paramedisch personeel worden opgepakt en verdwijnen in de golfstaat Bahrein. Ze zijn het slachtoffer van een meedogenloze en systematische campagne die elke oppositie tegen het autoritaire regime neerslaat.

Dit meldde donderdag het Britse dagblad The Independent op gezag van e-mails van artsen in Bahrein.

Het gaat om medische hulpverleners die gewonde demonstranten hebben behandeld. Zo zijn recentelijk zeker 32 artsen in de leeftijd van 33 tot 65 jaar verdwenen. Een van de artsen, een chirurg van het Salmaniya Medisch Complex, e-mailde met collega's in het Verenigd Koninkrijk tot hij werd meegenomen voor verhoor. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch klaagde 20 maart dat artsen en activisten van hun bed werden gelicht in een campagne tegen mensen die met de demonstranten voor democratie zouden sympathiseren.

Demonstraties

De laatste serie demonstraties voor democratie en tegen het autoritaire regime van de soennitische familie al-Khalifa begon half feburari naar het voorbeeld van betogers in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De meerderheid van de bevolking van Bahrein is sjiitisch en eist zeggenschap in de golfstaat. Die wordt al sinds 1783 geregeerd door de al-Khalifa's. Half maart besloot het regime met de hulp van toegesnelde Saudische troepen de protesten alsnog keihard neer te slaan.

Mensenrechtenactivist

Een prominente mensenrechtenactivist in Bahrein, Abdulhadi al-Khawaja, is donderdag voor een militaire rechter verschenen.

Dit berichtten zijn dochters die niet worden toegelaten tot de rechtszaal en geen idee hebben waar hun vader en broers van worden beschuldigd. Al-Khawaja werd eerder deze maand met twee zoons opgepakt.

Profiel Bahrein

Alles over de onrust in het Midden-Oosten