DEN HAAG - De wederopbouw in het door een zware aardbeving getroffen Haïti verloopt langzamer dan verwacht door onder meer een gebrek aan ambtenaren en de moeilijke bereikbaarheid.

Dat blijkt uit een nieuwsbrief van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) die donderdag verscheen.

Door een gebrek aan ambtenaren duurt het krijgen van bouwvergunningen en het uitzoeken van landrechten extra lang. De overheid moet het nog steeds met te weinig personeel doen, omdat veel ambtenaren zijn omgekomen bij de aardbeving die het land in januari 2010 trof.

Verder ligt overal nog steeds veel puin, waardoor de aanvoer van nieuwe bouwmaterialen erg traag gaat.

Nationale actie

De SHO-deelnemers haalden met een nationale actie 111 miljoen euro op, voor slachtofferhulp en het opruimen en opbouwen van het land. Tot nu toe hebben de hulporganisaties 41 miljoen euro besteed.

Voor de bouw van nieuwe huizen is tot nu toe 19 miljoen euro uitgegeven. Verder ging een deel naar onder meer water en medicijnen, omdat na de ramp cholera uitbrak.

Ondanks de moeizame omstandigheden lijkt de bouw van onderdak op te schieten. De afgelopen drie maanden daalde het aantal mensen dat nog leeft in tenten van 810.000 naar 680.000. De hulporganisaties in Haïti blijven nog tot 2015 aan het werk.