KAMPALA - De politie in Uganda heeft donderdag voor de derde keer in amper twee weken tijd oppositieleider Kizza Besigye opgepakt. Ooggetuigen meldden dat de politicus werd gearresteerd tijdens een protestactie waartoe hij had opgeroepen.

Honderden aanhangers die probeerden zijn aanhouding te verhinderen, werden met traangas uiteengedreven.

Besigye werd deze maand twee keer eerder aangehouden. Vorige week donderdag werd hij bovendien beschoten en raakte hij gewond. De oppositieleider werd eerder deze week aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld. Hij was op borgtocht vrij.

Consumentenprijzen

In Uganda wordt op initiatief van de oppositie al weken betoogd tegen de sterke stijging van de prijzen van levensmiddelen en brandstof. In maart stegen de consumentenprijzen met 4 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

De inflatie op jaarbasis ligt boven de 11 procent. Volgens de oppositie komt dat door wanbeleid van de regering.

President Yoweri Museveni, die de prijsstijgingen wijt aan droogte en internationale handelsfactoren waarop zijn regering geen invloed heeft, heeft demonstraties verboden en politie en leger opgedragen hard op te treden. Hij is al ruim een kwart eeuw aan de macht en werd onlangs herkozen in een volgens de oppositie frauduleus verlopen stembusgang.

Protestmarsen

Museveni's voornaamste uitdager Besigye trotseert het demonstratieverbod door twee keer per week uit protest tegen de hoge benzineprijzen te voet naar zijn werk te gaan. De acties monden uit in grote protestmarsen en leiden daarmee tot de onrust die Museveni, ook in het licht van de recente volksopstanden in Noord-Afrika, juist wil voorkomen.

Eerder deze week droeg de Ugandese regering internetbedrijven op de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter te blokkeren. Deze netwerkdiensten waren in onder meer Tunesië en Egypte belangrijke communicatiemiddelen voor demonstranten.