MEXICO - Op een stuk grond in de deelstaat Durango in het noorden van Mexico zijn 26 lijken gevonden. Ze verkeren in een vergaande staat van ontbinding.

Daardoor hebben de autoriteiten de lichamen niet kunnen identificeren. Ook is niet bekend op welke wijze de 26 personen om het leven zijn gekomen, aldus justitie in Durango donderdag.

Durango is een van de deelstaten in het noorden van Mexico, die zijn getroffen door het geweld van de drugskartels.

In de noordelijke deelstaat Tamaulipas hebben de autoriteiten bovendien 56 Mexicanen en twaalf immigranten bevrijd uit handen van criminelen. Een woordvoerder van de politie zei dat de 68 ontvoerde personen dinsdag zijn bevrijd uit een huis in de stad Reynosa. Twee mannen bewaakten het huis. Zij zijn gearresteerd.

Ontvoerd

De bevrijde Latijns-Amerikanen zeiden dat ze waren ontvoerd toen ze reisden in bussen. Hun ontvoerders hadden gezegd dat ze lid waren van het Golfkartel, een van de gewelddadigste drugsbendes van Mexico.

Onlangs werden in massagraven in de stad San Fernando in Tamaulipas de lichamen van 145 mensen gevonden. Drugskartel Los Zetas zou achter de dood van die personen zitten. De Mexicaanse krant El Universal meldde woensdag op gezag van de politie dat tot dusver 55 personen zijn opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de moorden in San Fernando.

Onder de arrestanten zijn zestien politieagenten die met Los Zetas zouden hebben samengewerkt.

VS

Jaarlijks proberen honderdduizenden Mexicanen en Centraal-Amerikanen de VS te bereiken. Elk jaar worden tienduizenden ontvoerd of gedwongen zich aan te sluiten bij de bendes.