WASHINGTON - De Amerikaanse militair Bradley Manning, die wordt verdacht van het doorspelen van Amerikaanse documenten aan de klokkenluiderssite WikiLeaks, is woensdag overgeplaatst naar een militaire gevangenis in Kansas.

Dat meldde het Pentagon.

Autoriteiten hebben Manning geplaatst in een eenpersoonscel van de gevangenis bij de plaats Leavenworth en verzekerden dat hij niet zal worden mishandeld. De advocaten van Manning maakten eerder melding van ernstige mishandeling van de soldaat in zijn vorige gevangenis in de marinebasis Quantico in Virginia.

Vrienden van Manning betwijfelen of de overplaatsing een verbetering zal zijn. Hij zou nu minder met zijn advocaat, familie en vrienden in contact kunnen komen.

Verbetering

Dit werd weerlegd door de gevangenis Fort Leavenworth. Manning zou in de nieuwe gevangenis meer ruimte krijgen. Ook zal hij meer in contact komen met andere gevangenen en drie uur ontspanning per dag krijgen. De familie van Manning spreekt dan ook voorzichtig van een verbetering, aldus de Britse krant The Guardian.

Luitenant-kolonel Dawn Hilton, het hoofd van de gevangenis in Kansas, zei dat Manning niet naar aanleiding van de klachten wordt overgeplaatst. Hij zei dat Quantico niet is bedoeld voor mensen die langere tijd moeten vastzitten. In de gevangenis in Kansas zitten wel mensen voor een langere periode vast.

Gelekt

Manning werd een jaar geleden gearresteerd, omdat hij video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie zou hebben gelekt aan WikiLeaks. De publicatie van vertrouwelijke documenten heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten de vijand in de kaart gespeeld, levens in gevaar gebracht en mogelijk levens gekost.