LONDEN - Het Britse olieconcern BP is een rechtszaak begonnen tegen Cameron International, het bedrijf dat de zogeheten blowout preventer leverde van het boorplatform dat op 20 april 2010 zonk in de Golf van Mexico.

Ook Transocean, de eigenaar van het boorplatform, is door BP voor de rechter gedaagd.

Dat heeft BP laten weten, aldus de BBC donderdag. Volgens het olieconcern functioneerden de veiligheidssystemen op het boorplatform van Transocean niet naar behoren.

Verder stelde BP dat Cameron International ''ondeugdelijk materiaal'' heeft geleverd. Cameron verstrekte de blowout preventer die een explosie op het boorplatform had moeten voorkomen. De ontploffing kwam echter toch, omdat de blowout preventer niet werkte.

Schadeloosstelingen

BP stelde woensdag voor een federale rechtbank dat Transocean en Cameron International zouden moeten meebetalen aan schadeloosstellingen en herstelwerkzaamheden. In totaal gaat het om tientallen miljarden dollars.

Door de ontploffing een jaar geleden kwamen elf mensen om het leven en ontstond er een olielek. Het duurde 87 dagen voordat het lek was gedicht. In die periode stroomde een hoeveelheid olie de zee in die gelijk is aan vier miljoen vaten. Een ongeveer even grote hoeveelheid methaan kwam vrij.