MOSKOU - Zonder het met zo veel woorden te zeggen heeft de Russische premier Vladimir Poetin zich woensdag kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen volgend jaar.

In een lange toespraak voor het parlement zette Poetin zijn visie uiteen en prees hij zijn prestaties uit het verleden.

''We moeten onafhankelijk en sterk zijn. Als je in de moderne wereld zwak bent, zal iemand anders zeker langskomen om recht voor zijn raap te zeggen welke richting je op moet, welk beleid je moet voeren, welk pad je moet nemen'', stelde Poetin.

Hij zei van Rusland een van de vijf grootste economieën ter wereld te maken, maar verwierp ''onbesuisde experimenten met liberalisme''. Ook benadrukte Poetin het belang van continuïteit.

Oppositie

De oppositie had openlijk kritiek op de toespraak van Poetin, wat tegenwoordig een zeldzaamheid is. ''Als de verkiezingen net zo smerig zijn als voorheen, zal de toestand zich ontwikkelen zoals in Noord-Afrika’’, zei de communistische leider Gennadi Zjoeganov.

De partij Rechtvaardig Rusland, die het Kremlin doorgaans trouw volgt, noemde hervormingsvoorstellen van Poetin ''een aanfluiting’’.

Medvedev

Poetin was al president van 2000 tot 2008. Omdat hij niet meer dan twee termijnen achter elkaar het land mocht leiden, moest hij drie jaar geleden plaatsmaken. Poetin werd toen premier onder president Dmitri Medvedev. Algemeen wordt echter aangenomen dat Poetin achter de schermen de touwtjes in handen hield.

Vorige week schoof de almachtige partij Verenigd Rusland Poetin naar voren als presidentskandidaat. De partij ging daarmee voorbij aan zittend president Medvedev, die zich profileert als hervormingsgezinder dan Poetin.