KUALA LUMPUR - In Maleisië zijn schooljongens die 'verwijfd' zouden zijn op kamp gestuurd om ervoor te zorgen dat ze zich 'correct' gaan gedragen. Volgens de minister van Vrouwenzaken druist het heropvoedingskamp echter in tegen de wet.

Dat meldde de BBC woensdag. Leraren op scholen pikten in totaal 66 jongens van 13 tot en met 17 jaar uit de klas, die zich volgens hen meisjesachtig gedroegen.

De jongens moeten vier dagen lang religieuze en mentale trainingen volgen om hen te ontmoedigen homoseksueel te zijn.

Het zogenoemde 'zelfontwikkelingskamp' is volgens het departement voor Onderwijs van de deelstaat Kuala Terrenganu een poging om het stijgende aantal 'vrouwelijke' jongens in Maleisië tegen te gaan. Wat de autoriteiten verstaan onder 'vrouwelijke manieren' werd niet duidelijk.

Niet verplicht

Volgens Razali Daud, de directeur van het departement voor Onderwijs, is het kamp niet verplicht en worden de jongens uitgenodigd.

''We kunnen hun gedrag niet binnen een week veranderen. Maar het is belangrijk dat we hen op weg helpen het goede pad in het leven terug te vinden."

Tegenstander

Minister Shahrizat Abdul Jalil van Vrouwenzaken is fel tegenstander van het kamp. Volgens haar is sprake van een inbreuk op de rechten van het kind. Ook stelt ze dat de jongens een trauma wordt aangepraat door te beweren dat ze niet mannelijk genoeg zijn.

Activisten die strijden voor homorechten, zeggen dat het heropvoedingskamp de wijdverspreide homofobie in Maleisië alleen maar verergert. Homoseksualiteit is nog steeds illegaal in het Aziatische land waar de meerderheid moslim is.

Op sodomie staat een gevangenisstraf van twintig jaar, hoewel deze wet zelden tot nooit wordt nageleefd. Travestieten worden in sommige staten nog wel gevangengenomen.