AMSTERDAM - Egyptische politietroepen hebben tijdens de opstand tegen het regime in januari en februari "buitensporig geweld" gebruikt tegen de betogers.

Dat is een van de conclusies uit het onderzoeksrapport van een door de regering ingestelde commissie, schrijft Reuters woensdag.

De onderzoekers hebben 846 doden onder demonstranten tegen het dertig jaar oude regime van president Hosni Mubarak gerapporteerd.

Meer dan zesduizend mensen zijn bij de onrusten gewond geraakt.

Belang

Veel van de gewelddadige confrontaties tussen politietroepen en medestanders van Mubarak en de betogers die om meer democratie riepen, waren voor de hele wereld live op televisie te volgen. Toch is de vermelding in het rapport van groot belang, zeggen mensenrechtenactivisten.

De commissie vermeldt in het document dat “het recht op vreedzame betogingen is erkend als een algemeen fundamenteel mensenrecht”.

Deze passage kan worden gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek van de openbaar aanklagers die onder anderen Mubarak hebben gedagvaard in verband met de dood van demonstranten en verduistering van overheidsgeld.

Betogingen

Geïnspireerd door de succesvolle betogingen in buurland Tunesië, gingen op 25 januari van dit jaar duizenden Egyptenaren de straat op om te betogen tegen de president. Onder druk van de demonstraties treedt Mubarak af op 11 februari.

Profiel Egypte

Alles over de gebeurtenissen in Egypte