BRUSSEL - Een van de belangrijkste verdachten van oorlogsmisdaden in Rwanda is gearresteerd in België. Mathias Bushishi stond met naam en adres in de telefoongids van Laken, een deelgemeente van Brussel.

Bushishi (71) was ten tijde van de genocide in de voormalige Belgische kolonie hoofdaanklager in de zuidelijke stad Butare, en woonde tot voor kort in een appartement in Laken. Dat meldden media in België woensdag.

De Rwandees stond op nummer zestien van een Rwandese lijst met 171 verdachten van betrokkenheid bij de volkerenmoord in 1994.

In ruim drie maanden tijd werden toen tussen 800.000 en een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven gebracht.

Interpol

Sinds juli 2009 stond Bushishi geregistreerd bij Interpol, omdat hij op 31 mei 1994 zou hebben deelgenomen aan een vergadering waarin de genocide in Butare zou zijn voorbereid. Bushishi zit nu in de gevangenis.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat de Rwandees in België kan worden berecht. Belgische rechtbanken zijn bevoegd zaken te behandelen tegen verdachten van misdrijven tegen de mensheid.

Veroordeelden

De afgelopen jaren is een aantal verdachten van betrokkenheid bij de genocide in Rwanda strafrechtelijk vervolgd in België. Eind 2009 werd Ephrem Nkezabera, de 'bankier van de genocide', tijdens een proces in Brussel veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Dezelfde rechtbank had in 2001 twee nonnen, een hoogleraar en een ondernemer veroordeeld tot lange celstraffen. In 2005 verdwenen twee Rwandese zakenlieden voor lange tijd achter tralies in België wegens hun rol bij de volkerenmoord in hun vaderland. Een oud-burgemeester werd in 2007 veroordeeld tot een langdurig verblijf in een Belgische gevangenis.

Vorige maand werden twee Rwandezen opgepakt in België op verdenking van oorlogsmisdaden in eigen land.